Welkom


D'n Heerlickheyd is een particulier brouwerscollectief op basis van hobbymatigheid. De nano(thuis)brouwerij is ontstaan uit de gedeelde hobby van vader (Ko) en zoon (Pjotr) Minderhoud uit Oost-Souburg, Zeeland (NL). Vele uren van brouwplezier onder het genot van een goed glas bier en een lekkere mop muziek, bevestigen de naam d'n Heerlickheyd.

Ons vaste assortiment bieren worden gebrouwen zoals dit vroeger ook al gebeurde, maar wel met de hygiënenormen zoals we tegenwoordig kennen. Al sinds de middeleeuwen, en ver daarvoor, worden bieren in stedelijke brouwerijen en op landgoederen, proosdijen en kloosters gebrouwen. Tot de jaren twintig in de vorige eeuw waren er ook brouwcafés. De herbergier was dan tevens brouwer en voorzag op die manier zijn gasten van het zalige gerstenat.
In de eerste helft van de 19e eeuw brouwde men, m.u.v. enkele gebieden in het toenmalige Austria, bovengistende bieren. Dit is ook het vergistingstype waar de voorkeur van d'n Heerlickheyd naar uitgaat. Er is een kleine (koude) klimaatkast in de brouwerij zodat er beperkte mogelijkheden zijn voor ondergistende soorten. Bovengistende soorten kunnen in een grotere (warme) klimaatkast vergisten. Wij brouwen dertien bieren in een vast assortiment. Daarnaast zijn er bieren die we af-en-toe of als eenmalig experiment brouwen.

Het brouw-hoogseizoen van d'n Heerlickheyd loopt vanaf september (opening bokbierseizoen) tot en met eind mei. Dit geheel afhankelijk van de te verwachten temperaturen.

De Brouwerij

In de nano-brouwerij van 10 m2 wordt er met maximaal 2 ketels van elk maximaal 30 liter gebrouwen. De voorbereidingen, het schroten (malen van mouten), brouwen en alles schoonmaken neemt 6 tot 8 uren in beslag.

Na het brouwen en koelen vindt de vergisting plaats. Sinds brouwseizoen 22/23 vergisten we in twee stappen. Bij de vergisting worden de ontrokken suikers in het jonge bier omgezet in koolzuur en alcohol. De hoofdvergisting duurt ongeveer 2 tot 4 weken waarna het bier gebotteld wordt. Dan vindt de hergisting op de fles plaats. Hier wordt het sprankelende koolzuur en nog een heel klein beetje alcohol gevormd. Na 6 weken volgt er een smaaktest. Een aantal bieren zijn dan 'op dronk' maar de ervaring heeft geleerd dat langer rijpen, vollere smaken geven. Het narijpingsproces kan daardoor langer duren, soms wel een (paar) jaar !

Benieuwd wie wij zijn en hoe onze nanobrouwerij eruit ziet ? Op afspraak bent u van harte welkom.