Waarom zelf brouwen


Sinds 2017 brouwen wij zelf bier. We zijn van mening dat wij als amateurs een drank kunnen maken die een commercieel bier evenaart of zelfs overtreft. Als amateur hoeven wij ons niet bezig te houden met allerlei bijkomende factoren waar een commercieel brouwer wel mee te maken heeft. Denk aan kosten voor reclame, verkoop, distributie, personeel en kosten die niet regelrecht met het product te maken hebben (rente op leningen, accountant, administratie, leaseauto's van directie en vertegenwoordigers, belastingen en accijnzen).
Natuurlijk beschikken we niet over de vaak technische middelen en grote kennis die de commerciële brouwer tot de beschikking heeft. Maar kunnen tegenwoordig wel over dezelfde ingrediënten beschikken als commerciële brouwers. Dankzij verschillende speciaalzaken is het mogelijk deze ingrediënten en ook een scala aan apparatuur te bekomen.

Grote brouwers zullen jaar in, jaar uit hetzelfde bier willen brouwen (in ieder geval van smaak). Logisch, omdat hun klanten een bepaalde smaak achter een bepaald etiket verwachten. Als amateurbrouwer zullen we genoegen moeten nemen met "ongeveer" dezelfde smaak. Elk brouwsel, hoe goed ook het receptuur gevolgd wordt, zal verschillen van de vorige. Dit maakt elk brouwsel uniek. Zodra we zelf zijn gaan brouwen zijn we ook meer bierstijlen gaan waarderen en ook bewuster gaan proeven.
In het begin zijn we gaan brouwen om het brouwen en dachten we in kwantiteit. Nu we eenmaal voldoende voorraad hebben opgebouwd verschuift de interesse meer naar kwaliteit. Proberen om ieder brouwsel, in onze ogen, steeds weer een beetje beter te krijgen. Hierbij kijken we niet alleen naar het eindresultaat van het bier (smaak, kleur, schuim ed.), maar ook naar onze kennis en vaardigheden aangaande het brouw- en vergistingsproces.

Met beperkte middelen, ingrediënten en theoretische kennis kon men vanaf de middeleeuwen al een redelijk bier brouwen. Eind negentiende eeuw werd de kennis alleen maar groter en anno nu is dat alleen maar verfijnt. Het principe van het brouwen is echter hetzelfde gebleven.
We kunnen nu temperaturen exact meten, hoeveelheden exact afwegen en bezitten informatie over de mouten, hoppen en gisten die we gebruiken. Hiermee kunnen we een oneindig aantal verschillende bieren brouwen en gelet op het grote aanbod bij de speciaalzaken, zal dit voorlopig zeker niet verminderen.

Toen we net begonnen met brouwen, brouwde we enkele bieren dat al snel uitgroeide tot de meer aparte stijlen en smaken. Inmiddels zijn we met twee voeten weer op de aarde beland want hebben bemerkt dat dit weinig toevoegd aan wat wij willen: "een goed bier neerzetten waar we regelmatig van genieten." We kunnen heerlijk genieten van onze zelfgebrouwen bieren als blond, tripel, ale, ipa, stout, quadrupel, bokbier, porter of sterk blond. Daarnaast genieten we ook van diverse commerciële bieren, want vergeet niet dat dit echt topbrouwers zijn. Af-en-toe laten we ons ook verleiden tot extreme bieren en uitgesproken smaken. Sommige zijn echt goed en soms zetten we ook onze vraagtekens erbij. 
Bijvoorbeeld: een sterk gehopte barleywine is in onze ogen een ongelukkige combinatie. Er blijft van het smaakprofiel van een barleywine niets meer over door de overheersende hopsmaak. Jammer van de barleywine, vinden wij. Soms is de, in onze ogen, exorbitante verkoopprijs geen garantie tot een goede beleving. Indien de prijs vier keer zo hoog is, mag je ook vier keer meer genieten; nietwaar ? Helaas is dit dikwijls niet het geval. Er zijn maar weinig bieren die meer dan € 10,- per liter waardig zijn.

Amateurbrouwers willen nog wel eens de neiging hebben om een commercieel bier te klonen. Ook wij hebben ons hieraan gezondigd. Inmiddels zijn we er van overtuigd dat we zoiets kunnen benaderen, maar stellen ons wel de vraag waarom we dit willen. Het is immers te koop, dus waarom proberen we het niet 'beter' te doen ?
De eerste Duvel die ik dronk (omstreeks 1985) ervoer ik als een ware explosie van smaken. Moutig, sterk alcoholisch, bitter en een ietwat zoet-kruidige afdronk. Als ik heden ten dage in de horeca (met een beperkte bierkaart) voor een Duvel kies, ervaar ik het als een vlak, droog bier, bitter, plakkerig zoet met weinig kruidige afdronk. Dit kan aan mijn smaakbeleving liggen of aan de commerciële insteek van de brouwer door de jaren heen. Daarom hebben we dit bier gekloond en in onze ogen weer teruggebracht naar de originele beleving. We zijn er nog niet helemaal, maar dat is een kwestie van brouwtijd.

Zo hopen we dat we onze hobby blijvend kunnen uitvoeren. We hebben mislukkingen maar die wegen niet op tegen de successen en stappen die we gemaakt hebben. En van iedere mislukking trekken we lering of blijkt dat we het wiel voor een tweede keer uitvinden.