Meer over onze bieren



Het vaste assortiment van d'n Heerlickheyd behelst dertien verschillende bieren deze zijn:

Solo

Een bier dat aan pils doet denken, maar dan verfijnder van smaak en hooggistend met hergisting op fles. Bedoeld als een goede dorstlesser met een gemiddeld alcoholgehalte (5 - 6 % vol.) en een strogele kleur.

Een subtiele smaak gecombineerd met een niet overheersende hopbitterheid en een zomerse afdronk die even aanblijft.

De Solo heeft een lichtdroge tot medium body die een goede bijdrage levert aan de doordrinkbaarheid van het bier. Dit type bier is gerelateerd aan pale lager, maar in het fermentatieproces is gebruik gemaakt van hoge gisting met een giststam die ook bij lage gisting gebruikt wordt. Het basisrecept van dit bier is een authentiek Amerikaans recept uit de 19e eeuw. In de VS werd dit bier gebrouwen tot aan de drooglegging en is daarna meer-of-min in de vergetelheid geraakt.

Wij zijn van mening dat dit bier meer verdient dan alleen een verleden.


Knechtenvocht

Dit bier was de eerste keer dat het gebrouwen werd al een succes. Snelle vergisting en korte lagering met een giststam die snel en diep doorgaat zorgt er voor dat er subtiele en evenwichtige aroma's onthult worden. Het alcoholpercentage kan erg variëren door het vergistingsproces waardoor het kan voorkomen dat het de kenmerken van een tripel saison verkrijgt.

De mooie kanariegele kleur met daarop een helderwitte schuimkraag zorgen voor een zomers gevoel. Een saison werd in vroeger tijden niet voor niets als beloning voor het oogstwerk gegeven. Het bier is aangenaam en verrassend met tonen van iets citrus, kruidig en een droge afdronk. Een welverdiende dorstlesser na gedane arbeid of gewoon lekker als het warm weer is.

Saison staat ook bekend als farmhouse-ale.

Poque Bocq

Najaarsbokbier is van origine een bitterzoet, ondergistend bier met mouterige smaak. Inmiddels is dit in vele gevallen al lang niet meer zo. Hertog Jan brouwt vanaf 1982 al een bovengistend bokbier dat veel op een dubbel lijkt. Andere brouwerijen volgden snel het succes van Hertog Jan op met diverse smaakpalletten. Vanaf zoet tot hoppig, moutig tot vlak, maar met één eigenschap allen rond 6% alcohol.. Dus voor D'n Heerlickheyd was er een uitdaging.

Tegenwoordig wordt een bier in 1 tot 3 maischstappen gebrouwen. Maischen is verwarmen van water met gemalen mout om suikers en enzymen uit de mouten te onttrekken. Voor de Poque Bocq zijn wij terug gegaan naar een maischschema dat door Ing. Frank Weustenraed (universiteit van Gent) is ontwikkeld. Dit heeft geleid tot een smaakvol, donker bier met een volumneuse body. Het alcoholgehalte is iets hoger dan 6% vanwege het maischschema en de goede vergisting. Dit geeft het bier de juiste smaak- en geur beleving met een verwarmend najaarstintje. De naam Poque Bocq (spreek uit als pokke bok) is gekozen omdat wij als brouwers, met dit bier, wat dwars (zo dwars als pokhout) tegen de gevestigde orde van brouwers zijn ingegaan.

De Poque Bocq is meestal de eerste kennismaking met ons bier. Dit wordt namelijk als eerste geserveerd op ons bierfestijn.

Bon Bahia

"Heb je voor mij een IPA?", is tegenwoordig zo een normale vraag geworden, dat we bijna vergeten hoe een IPA ontstaan is. Vanaf de tweede helft 17e eeuw brouwde een Londense brouwer een bier met veel  hop en hoog alcoholgehalte, October ale genaamd. Zijn marketing richte zich op de schepen die naar de Britse kolonieën voeren. Helaas bleek dit bier dikwijls de reis niet te overleven (zuur of slecht worden). Daarbij was hij gedwongen zijn prijzen te verhogen waardoor de kapiteins geen zaken meer met deze brouwerij deden. De brouwerij is het bier toen in London op de markt gaan zetten als India Pale Ale en deed daarmee goede zaken. Vanaf de 18e eeuw verdwijnt de IPA weer uit het straatbeeld. Pas in 1890 wordt in Londen de India Pale Ale weer in de markt gezet.

D'n Heerlickheyd brouwt een IPA (India Pale Ale) die past in de oude Londense traditie. Een sterk gehopt bier met hoger alcoholgehalte dan de 'normale' ale. Vier soorten hop zorgen voor de rijke hoppige smaak, terwijl de combinatie van caramel- en palemout de verfijnde body verzorgd. De iets donkergele kleur van het bier verraad het gebruik van caramelmout dat een beetje moutzoetigheid meegeeft. De geur van de hop en de iets sterkere bitterheid zorgen voor een mooi gebalanceerde smaakbeleving.

Op een mooie lentedag of warme zomerdag komt een gekoelde IPA van D'n Heerlickheyd het beste tot zijn recht.

La Zazou Blonde (Blonde nozem)

In november 2018 moest, na bijna 15 jaar, afscheid genomen worden van onze trouwe viervoeter; Zazou genaamd. Ter nagedachtenis aan deze lieve huisgenoot is een dag later een blond bier gebrouwen dat uiteindelijk een goede overeenkomst bleek te hebben met haar karakter. 
Het is een bier met een snelle en diepe vergisting. Na een korte rijping heeft het een mooie viscositeit bereikt en is de smaak grotendeels gevormd.

La Zazou blonde is donkerblond, laat zich gemakkelijk inschenken en heeft een volle witte schuimkraag en koolzuurpareling. Volmoutige body met een klein zoetje en weinig bitterheid. Zacht in afdronk en prettig drinkbaar.

Lekker gekoeld in een tulpglas komt deze zachte verleiding het beste tot haar recht.

Hadver

In het Zeeuws dialect worden veel woorden die met een G beginnen uitgesproken alsof er een H staat. Gek wordt hek, geloven wordt heloven en Grijpskerke, wordt Hrieps(kerke). Toen deze tripel gebrouwen werd, was er nog geen naam voor verzonnen. Bij de eerste keer proeven was de eerste reactie "Hadver"!, of wel 'Gadver'! Niet dat het bier slecht was, integendeel, het was heerlijk. Maar door deze eerste reactie hoopte de brouwer dat men zich wel twee keer zou bedenken alvorens een slok te nemen. Er zou dan meer overblijven voor hemzelf. Helaas is hij daarin niet gelukt en wordt Hadver met veel plezier gedronken.

Donkerblonde tripel met een romige dronk. Niet te bitter maar achterligende, verfijnde hoptonen met een klein accent van kruisbessen en rodegrapefruit. Kenmerkend voor een Belgische tripel is het gebruik van korianderzaden tijdens het kookproces. Hadver kent deze toevoeging niet waardoor de moutigheid van het bier extra wordt geaccentueerd.

Waarom een Zeeuwse tripel ? Iedereen die de naam van dit bier uitspreekt, spreekt (even) het Zeeuwse dialect.

Floeren Droes

Een bekend Belgisch bier is een Sterke blonde zoals bv. Duvel. De Floeren Droes is hiermee het beste te vergelijken echter met een grotere diepgang dan men gewend is van de commerciële brouwerijen.

Volmoutig, lichtzoet met een frisse, kruidige hoppigheid en prettige afdronk. De smaak blijft lang hangen en het geurende aroma prikkeld bij iedere slok.

De naam van dit verfijnde bier is afkomstig uit het Vlaams en betekend letterlijk "Fluwelen Duivel".

Gouden Kalf

Een mooie aanvulling in een bier-assortiment is de Gouden Kalf zeker. Een goud-amberkleurig bier met een subliem smaakprofiel. Door het hoge alcoholgehalte kan in de navergisting weinig koolzuur meer geproduceerd worden. Dit bier laat zich in een zg. koetsiersglas het beste inschenken.

Op de juiste wijze ingeschonken komt de koolzuur voldoende vrij waardoor de pareling verfrissend overkomt. Subtiele smaken van kruidigheid, vezelfruit en volmout met een weinig bitterheid en hoog alcoholprofiel maken dit tot een heerlijke genieter.




Pjotr & Pa

Ooit tot stand gekomen in het eerste brouwjaar (2017) van vader (Ko) en zoon (Pjotr). Een robuuste porter van Engelse origine met een gemiddeld alcoholgehalte en fijne smaken die behoren bij dit biertype. Gebrouwen met de liefde van vader en zoon.

Een mooie bruine porter die toetsen van cacao en koffie in zich heeft. Een weinig bitterheid maar voldoende voor de liefhebbers van English style bieren met een goede lichtbeige schuimstabiliteit. 

Twee kwadraat

Twee kwadraat is vier en dat is meteen de uitleg voor deze Quadrupel. Een Quadrupel is een zwaar bier dat door de La Trappe brouwerij als eerste is geïntroduceerd. Dit bier bijna mag niet ontbreken in een gevarieerde en gebalanceerde bierkaart.

Het sterke bier is kruidig en heeft gevarieerde smaken van gedroogd fruit zoals dadel, vijg en rozijn. Licht geroosterde toetsen van zoethout, kruidnagel en noten. Complexe aroma en smaak die lang nablijft.

De Twee Kwadraat leent zich uitstekend tijdens de kille herfst of winterdagen. Verwarmend en een genot bij de open haard.

Muiterij

Een van origine Ierse haverstout die door een overnight maischmethode een sterk smaakprofiel ontwikkeld. Zwart van kleur met een bruine schuimkraag en een aroma dat snel na het inschenken wordt geconstateerd.

Een droog niet doorschijnend zwart bier met sterke koffiesmaak aangevuld met pure chocolade. Uitstekend te combineren met whisky waardoor een Irish Coffee stout ontstaat. Mooie afdronk met langzaam temperende gebrande smaken.

De muiterij kan iedere dag gedronken worden maar is zeker geen alledaags bier !

Dunant tripel

Welkome aanvulling in het assortiment vanwege de ietwat zoete, kenmerkende honingsmaak. Donkerblond neigend naar amber van kleur met een goede schuimontwikkeling. Licht aromatische geur van zacht fruit en bloemen.

De smaak is volmoutig met een weinig bitterhop. Wat plakkend zoet zonder te zoet te worden dat uitvloeid tot een volle bijenhoningsmaak. Met name het vroege voorjaar leent zich uitstekend voor dit bier.