Welkom


D'n Heerlickheyd is een particulier brouwerscollectief op basis van hobbymatigheid. De nano(thuis)brouwerij is ontstaan uit de gedeelde hobby van vader (Ko) en zoon (Pjotr) Minderhoud uit Oost-Souburg, Zeeland (NL). Vele uren van brouwplezier onder het genot van een goed glas bier en een lekkere mop muziek, bevestigen de naam d'n Heerlickheyd. Particulieren die deel willen nemen in het collectief kunnen zich aanmelden.

Er worden uiteenlopende bieren gebrouwen zoals dit vroeger gebeurde, maar met de hygiëne zoals we vandaag de dag kennen. Deze bieren werden vooral in stedelijke brouwerijtjes en op landgoederen, proosdijen en kloosters of door de herbergiers zelf gebrouwen. Uiteraard zijn dit van oorsprong veelal de klassieke bieren, maar ook de bieren uit andere werelddelen en allerlei brouw-uitdagingen worden zeker niet gemeden. In de eerste helft van de 19e eeuw brouwde men, m.u.v. enkele gebieden in het toenmalige Austria, bovengistende bieren. Dit is ook het vergistingstype waar de voorkeur van d'n Heerlickheyd naar uitgaat. Er is een kleine (koude) klimaatkast in de brouwerij zodat er beperkte mogelijkheden zijn voor ondergistende soorten. Bovengistende soorten kunnen in een grotere (warme) klimaatkast vergisten.

Het brouw-hoogseizoen van d'n Heerlickheyd loopt vanaf september (opening bokbierseizoen) tot en met eind mei. Vanaf juni t/m augustus worden de lopende zaken afgehandeld en een planning gemaakt voor het nieuwe seizoen.

De Brouwerij

In de nano-brouwerij van 10 m2 wordt er met maximaal 2 ketels van elk maximaal 30 liter gebrouwen. De voorbereidingen, het schroten (malen van mouten), brouwen en alles schoonmaken neemt 6 tot 8 uren in beslag.

Na het brouwen en koelen vindt de vergisting plaats. Er zijn in totaal drie vergistingen waarbij de ontrokken suikers in het bier omgezet worden in koolzuur en alcohol. De hoofdvergisting duurt ongeveer 3 tot 7 dagen waarna de tweede vergisting in een vat (lagering genaamd) plaatsvindt. Het bier vergist verder totdat bijna alle suikers vergist zijn. Dit duurt enkel weken en soms nog langer.

Na de lagering wordt het bier gebotteld en voorzien van een beetje suikerwater of honing en een kroonkurk. Dan vindt de hergisting op de fles plaats. Hier wordt het sprankelende koolzuur en nog een heel klein beetje alcohol gevormd. Na 10 weken volgt er een smaaktest. Een aantal bieren zijn dan 'op dronk' maar de ervaring heeft geleerd dat langer rijpen, vollere smaken geven. Het narijpingsproces kan daardoor langer duren, soms wel een (paar) jaar !

Benieuwd wie wij zijn en hoe onze nanobrouwerij eruit ziet ? Op afspraak bent u van harte welkom.