Welkom


D'n Heerlickheyd is een huisbrouwerij en gedeelde hobby van vader (Ko) en zoon (Pjotr) Minderhoud uit Oost-Souburg, Zeeland (NL). Vele uren van brouwplezier onder het genot van een goed glas bier, bevestigen de naam d'n Heerlickheyd.

Er worden uiteenlopende bieren gebrouwen zoals dit in de 19e eeuw thuis of op landgoederen gebeurde, maar met de hygiëne zoals we vandaag de dag kennen. Hierbij richten we onszelf niet alleen op de klassieke bieren, maar ook op bieren van latere datum en gaan we uitdagingen niet uit de weg. In de 19e eeuw brouwde men, m.u.v. enkele gebieden in het toenmalige Austria, bovengistende bieren. Dit is ook het vergistingstype waar de voorkeur van d'n Heerlickheyd naar uitgaat.

Het brouw-hoogseizoen van d'n Heerlickheyd loopt vanaf half september (opening bokbierseizoen) tot en met eind mei. Daarna komt het laagseizoen en wordt er in beperkte mate gebrouwen.

De Brouwerij

In de micro-brouwerij van 10 m2 wordt gebrouwen met 2 ketels van elk maximaal 30 liter. De voorbereidingen, het schroten (malen van mouten), brouwen en alles schoonmaken neemt ongeveer acht uren in beslag.

Na het brouwen en koelen vindt de vergisting plaats. Er zijn in totaal drie vergistingen waarbij de ontrokken suikers in het bier omgezet worden in koolzuur en alcohol. De hoofdvergisting duurt 3 tot 7 dagen waarna de tweede vergisting in een vat (lagering genaamd) het bier verder mag vergisten totdat bijna alle suikers vergist zijn. Dit duurt enkel weken en soms nog langer.

Na de lagering wordt het bier gebotteld en voorzien van een kroonkurk en een beetje suiker. Dan vindt de nagisting op de fles plaats. Hier wordt het sprankelende koolzuur en nog een klein beetje (0,1%) alcohol gevormd. Na twee maanden wordt de eerste smaaktest gedaan. Een aantal bieren zijn dan 'op dronk' maar vele mogen nog nog langer rijpen. Dit narijpen kan heel lang duren, soms wel een jaar !

Benieuwd hoe wij brouwen ? Bezoek onze open brouwdag. De eerstvolgende is:

september 2020
vanaf 12.00 - 16.30 uur


     De brouwerij   Rijpe bier