Het collectiefDe Heerlickheyd is een particulier collectief waar particulieren (hobbyisten) zonder brouwerij of enige ervaring in brouwen, terecht kunnen om te brouwen. Hoe werkt dit ?

Heeft u ervaring met brouwen, maar wilt u gebruik maken van onze semi-automatische brouwketels ? Dat kan. U wordt dan op weg geholpen, maar brouwt zelf. U kiest dan zelf voor de plaats van de hoofdvergisting, lagering, botteling en hervergisting.
Geen ervaring en geen beschikking over apparatuur, maar zou graag zelf eens een biertje willen brouwen ? Dat kan ook. Na een intake worden de benodigdheden besteld en een brouwdatum geprikt. Op de brouwdag wordt u geassisteerd met het brouwen van uw bier.

De eerste stap is altijd aanmelden. Dit kan alleen via het onderstaande invulformulier en men dient ouder dan 18 jaar te zijn. Bedenk daarnaast ook alvast welk biertype (of merk) u zou willen brouwen. Hierna volgt de intake waarin we een aantal zaken overeenkomen zoals:
  • welk bier(type) wilt u brouwen
  • wilt u een volledige brouw afname of wilt u risicospreiden en een gedeeltelijke brouw
  • welk deel na het brouwen wilt u nog zelf doen (overhevelen, bottelen, etiketering)

Tijdens de intake dient een afdracht betaald te worden voor het beschikbaarstellen van ruimte, apparatuur, ingrediënten, gebruik energie en water, controle- en schoonmaakmiddelen, procesvervolging enz. Op de brouwdag worden dan max. 2 bieren gebrouwen, waarvan één bier door u.
Indien gewenst, kan er tijdens de brouw een kleine proeverij gedaan worden waar u kennis maakt met enkele soorten zelfgebrouwen bier.

Heeft u de keuze gemaakt om uw eigen brouwsel in het geheel te behouden dan is het mogelijk om het gehele vergistingsproces thuis verder af te werken. U dient dan wel de zaken te bezitten die nodig zijn voor het verdere proces. Dit wordt bij de intake duidelijk besproken.
Is de keuze om een deel of het geheel van het volgproces door ons te laten uitvoeren, dan is dit ook een optie. Wij promoten en adviseren echter om dit ook zelf te doen.

Wilt u het risico van het brouwen enigszins spreiden, dan kunt u kiezen voor deelbrouwen. U brouwt dan zelf en ook het volgproces is aan u. Dit alles onder begeleiding die nodig is. U mag echter per stap in het volgproces, er zijn 3 stappen, in totaal 18 reeds gebrouwen bieren meenemen. Na de hergisting neemt u 36 door uzelf gebrouwen biertjes mee. Dit betekent dat u ruim 2 kratten speciaalbier (dat nergens te koop is) uw eigendom worden.

Het moeilijkste aan brouwen is geduld. Vanaf het moment van brouwen totdat het bier drinkbaar is, dient men rekening te houden met een periode van een halfjaar. Daarom biedt het collectief in beginsel aan om alvast eerder gebrouwen bieren te proeven. Naast ruimtegebrek, overlast in huis, logistieke zaken, aanschaf van apparatuur en ingrediënten, kennis op het gebied van hobbymatig brouwen en uiteindelijk resultaat, biedt het collectief het voordeel dat u proeft van bieren die eerder door anderen zijn gebrouwen.

Voornaam:
Achternaam:
E-mail adres:
Telefoonnummer:
 Ik ben 18 jaar of ouder.