Brouwerij


De plaats waar wij brouwen noemen we "t kot" of ook 'de brouwerij'. Dit is een tuinhuis van ca. 10 m² met elektriciteit, koud- en warm stromend water en voorzien van propaangas aansluiting. Aan de wanden bevinden zich een spoelbak van 100 liter, werktafels op verschillende hoogten, afzetruimtes en bergplaatsen. Daarnaast staat er nog een koelkast (voor oa. bier) en is er een kleine klimaatkast.

In deze ruimte wordt gebrouwen met twee automatische brouwketels van hetzelfde type. De ene is een Arsegan easybrew de andere een Klarstein. Beide brouwketels hebben een inhoud van 30 liter, dit is echter een maximum volume. In de meeste gevallen wordt ca. 20 liter per ketel gebrouwen.
Het fijne van de brouwketels is dat de temperatuur goed geregeld kan worden. Daarnaast vindt het gehele brouwproces in hetzelfde apparaat plaats. Maischschema's kunnen eenvoudig ingesteld of geprogrammeerd worden. Als een bepaald bier vaker gebrouwen wordt, is het gehele proces geprogrammeerd. Per ketel kunnen 9 verschillende programma's worden geprogrammeerd.

De schrootmolen is een walsenmolen die handmatig (of met behulp van een accuboormachine) bediend wordt. Door de walsen verder uit elkaar in te stellen, of juist dichter tegen elkaar, Kan de fijnheid van het schroten worden ingesteld.

Het spoelwater wordt verwarmd en warm gehouden door een elektrische wekketel met 25 liter inhoud. Het warme water wordt d.m.v. een dompelpomp omhoog gepomp. Aan het uiteinde is een sproeikop bevestigd zodat het warme water zich geleidelijk over de te spoelen borstel verdeeld.

Koeling van de wort gebeurt door een koelspiraal aangesloten op de koudwater leiding of op natuurlijke wijze.